Laporan Ford Trends 2019; Menerokai Peralihan Perilaku dan Kuasa Perubahan
  • Looking Further with Ford Trend Report Tahun ke-7 mendedahkan bagaimana trend mempengaruhi perubahan tingkah laku dalam perkara-perkara penting kehidupan kita
  • Tinjauan menunjukkan bahawa landskap teknologi yang sentiasa berubah menjejaskan pengguna dengan cara yang berbeza
  • Ford memberi tumpuan kepada trend global untuk memahami bagaimana pengguna berubah dan bagaimana syarikat mesti bertindak balas
 
KUALA LUMPUR, Malaysia, 25 Januari 2019 –Kereta pandu sendiri adalah topik hangat hari ini, tetapi jika anda terpaksa memilih sama ada anda lebih suka anak-anak anda menaiki kenderaan autonomi atau memandu dengan orang asing? Anda mungkin terkejut apabila mengetahui 67 peratus orang dewasa memilih kereta pandu sendiri.

Pandangan ini adalah salah satu daripada banyak yang dinyatakan dalam Looking Further with Ford Trends Report 2019, yang dikeluarkan hari ini. Laporan itu mengambil pandangan terperinci tentang perubahan tingkah laku pemandu, khususnya mendedahkan hubungan dinamik pengguna dengan peralihan landskap teknologi.

Perubahan tidak selalu mudah - terutamanya apabila ia didorong oleh kuasa di luar kawalan kami. Dalam kaji selidik global dari 14 buah negara, kajian Ford mendedahkan bahawa 87 peratus orang dewasa percaya teknologi adalah pemacu terbesar perubahan. Dan sementara 79 peratus orang dewasa mengekalkan teknologi itu sebagai suatu yang baik, terdapat segmen besar penduduk yang mempunyai kebimbangan yang besar. Ada yang takut kepintaran tiruan (AI). Dan yang lain takut tentang kesan teknologi terhadap kesejahteraan emosi kita.

"Secara individu dan kolektif, perubahan tingkah laku ini dapat menjadikan kita dari merasai tidak berdaya kepada merasai berkuasa dan melakukan suatu yang menakjubkan, harapan dan kemajuan," kata Sheryl Connelly, pengurus Ford global consumer trends and futuring. "Di Ford, kami menumpukan sepenuhnya pada reka bentuk manusia dan komited untuk mencari penyelesaian mobiliti yang boleh membantu meningkatkan kehidupan pengguna dan komuniti mereka. Dalam konteks perubahan, kami harus melindungi apa yang kami anggap paling bernilai - mempunyai hubungan yang dipercayai dengan pelanggan kami. Jadi kami sentiasa berhati-hati dan bijak tentang bagaimana kami melakukan perubahan. "

Berikut adalah beberapa pandangan penting dari Trends Report Tahunan ke-7 Ford:
  • Hampir separuh daripada penduduk di seluruh dunia percaya bahawa ketakutan pendorong kepada perubahan dan 7 dalam 10 mengatakan bahawa mereka lebih bersemangat oleh perubahan.
  • 87 peratus bersetuju bahawa teknologi adalah pendorong terbesar kepada perubahan hari ini dan hampir 8 dalam 10 warga percaya bahawa teknologi adalah sumber kekuatan untuk kebaikan.
  • 45 peratus orang dewasa di seluruh dunia melaporkan bahawa mereka cemburu kepada pengguna yang boleh menjauhi diri dari peranti mereka.
  • 7 daripada 10 pengguna bersetuju bahawa kita sepatutnya mempunyai masa rehat mandatori dari peranti kita.


Berikut adalah 7 Trends untuk 2019:
The Tech Divide
Teknologi mempunyai kesan mendalam tentang bagaimana kita membuat perhubungan dan melihat dunia - lebih daripada sebelumnya. Namun wujud ketegangan antara mereka yang mempunyai akses kepada teknologi dan percaya bahawa ia boleh mendatangkan kebaikan dengan mereka yang tidak mendapat akses kepada kemajuan ini. 

Di Ford, teknologi digunakan untuk membantu menjadikan mobiliti lebih pintar, lebih selamat dan lebih mudah untuk pengguna di seluruh dunia. Syarikat ini berhati-hati dalam menggunakan teknologi, dan mendidik pengguna tentang bagaimana menggunakan teknologi dengan bijak, teliti dan dapat memberi nilai kepada kehidupan mereka. 

Di sesetengah bandaraya, syarikat memanfaatkan kerja-kerja kumpulan City Solution yang bekerja dengan bandar-bandar untuk memahami infrastruktur fizikal dan budaya mereka dan mencari penyelesaian untuk membantu penduduk bergerak dengan lebih bebas.
Detox Digital
Biarpun ia disambungkan ke peranti kami, trend menunjukkan bahawa ramai yang semakin sedar dan kecewa dengan - pergantungan peranti mereka dan mencari jalan untuk mempertahankan diri mereka untuk masa yang mereka habiskan secara dalam talian. 

Ford telah mengkaji kesan pemanduan kereta lumba berprestasi tinggi pada otak. Syarikat menggunakan data yang diperoleh daripada penyelidikan tentang "detik-detik menyeronokkan" ini yang memainkan peranan penting dalam kesejahteraan diri secara keseluruhan untuk memahami cara untuk meningkatkan pengalaman dan sikap pemandu semasa mengemudi kenderaan.
Mendapatkan Semula Kawalan
Pengguna kian merasakan bahawa mereka sudah kehilangan keupayaan untuk mengawal dan mereka mahu mendapatkan semula kawalan ini untuk kebaikan diri mereka. Sebagai sebahagian daripada proses reka bentuk bertumpukan manusia, penyelidikan empati dijalankan untuk memahami keperluan dan tabiat insan - termasuk profesor universiti, atlet sukan lasak, dan orang biasa. 

Syarikat menggunakan penyelidikan ini untuk membangunkan kenderaan dan teknologi, seperti Ford Co-Pilot 360 ™, yang direka untuk membantu meringankan beberapa tugas yang membebankan dan memberi keyakinan pemandu terhadap keupayaan kenderaan mereka untuk menyesuaikan diri dan menangani senario perjalanan yang mencabar.
Wajah-Wajah Kita 
Dengan media sosial yang memainkan peranan besar dalam kehidupan pengguna, hari ini banyak menggambarkan pelbagai persona - dari siapa mereka sebenarnya hingga bagaimana cara mereka menggambarkan diri mereka secara dalam talian, yang akhirnya memberi kesan kepada apa yang mereka beli, pakai dan pandu, serta teknologi yang mereka pilih. 

Ford memahami bahawa kenderaan mencerminkan perasaan pemandu sendiri dan oleh itu, kenderaan direka untuk menggambarkan keperluan individu dan menonjolkan siapakah mereka. Ford Ranger yang terbaru 2019 memberikan para pemandu pacuan trak yang bersaiz sederhana untuk mereka yang bekerja di bandar dan juga kekuatan dan keupayaan untuk meneroka pasukan mereka pada hujung minggu.
Kehidupan Bekerja
Pandangan kita tentang pekerja telah berubah. Warga dunia kini bekerja untuk hidup dan bukannya hidup untuk bekerja. Syarikat-syarikat juga turut mengalami perubahan: dengan menawarkan manfaat, cuti sabatikal dan cuti yang Panjang selain peluang untuk memperkayakan minda dan sebagainya.

Ford percaya bahawa bakat individu dapat dipertingkatkan apabila mereka digalakkan untuk mengalami dunia di sekeliling mereka dan membalas masyarakat dengan kebaikan. Program 30 bawah 30 syarikat membolehkan para pekerja muda untuk dibayar gaji apabila mereka berhenti bertugas buat sementara untuk mempelajari tentang pertubuhan amal dan mencari jalan untuk menghubungkan pertubuhan ini dengan penyumbang dan sukarelawan masa akan datang. Ini membantu mereka membawa impak yang positif kepada masyarakat sekeliling.
Eko-Momentum
Mengubah amalan kehidupan bukannya mudah, namun para pengguna semuanya bersetuju bahawa kemajuan alam sekitar bergantung pada tingkah laku manusia. Ramai yang mencari panduan tentang cara bagaimana untuk menambah baik jejak persekitaran mereka.

Amalan mapan sangat penting untuk kesejahteraan alam sekitar dan juga untuk kejayaan Ford. Kami turut memberi tumpuan kepada usaha mengurangkan pelepasan daripada kenderaan dengan berkongsi usaha mematuhi pengurangan CO2 selaras dengan Perjanjian Iklim Paris.

Kami telah mengatur rancangan masa depan dengan melabur dalam 16 buah kenderaan elektrik sepenuhnya bagi portfolio global sebanyak 40 buah kenderaan elektrik sehingga 2022.
Easy Street
Pergerakan perjalanan tidak semudah bergerak dari titik A ke titik B. Pergerakan turut merangkumi apa yang kita lakukan sepanjang perjalanan. Warga Amerika menghabiskan lebih banyak masa dalam kereta masing-masing berbanding masa yang diberikan untuk percutian. Oleh itu keupayaan untuk melakukan sesuatu semasa berada di jalan raya boleh mengubah pengalaman yang kita lalui sekarang.

Ford percaya bahawa kenderaan yang dipandu secara kendiri mampu mengurangkan masalah yang dialami oleh masyarakat selain meluaskan akses kepada pengangkutan dan penghantaran barangan. Ford sedang berusaha dengan syarikat-syarikat lain untuk memahami bagaimana untuk meningkatkan keupayaan penghantaran barangan menerusi penggunaan kenderaan pemanduan kendiri.

Antara contoh termasuklah program induk yang dilaksanakan Ford bersama Walmart dan Postmates untuk meneroka bagaimana kenderaan pemanduan kendiri boleh menambah baik perkhidmatan penghantaran ke rumah oleh Walmart.

Untuk mendapatkan laporan penuh Looking Further with Ford 2019 Trends Report, sila layari www.fordtrends.com.
Select Language
Ooops!
Generic Popup