Bantuan Pendakian Bukit 
Mendaki bukit semasa memandu boleh menguji tahap kemahiran terbaik setiap pemandu. Terutamanya jika ada kenderaan yang berhenti beberapa sentimeter dari bampar anda. Sistem Bantuan Pendakian Bukit memastikan anda tidak bergerak ke belakang, walaupun dengan kenderaan bersempit-sempit.

Cara ia berfungsi

  • Sensor di meter pecutan mengukur longitud lerengan sesuatu cerun. Sekiranya kereta anda berada pada lerengan yang boleh membuatnya bergerak, Bantuan Pendakian Bukit akan diaktifkan secara automatik.

  • Apabila anda mengangkat kaki daripada brek untuk menekan pedal minyak, sistem akan menahan tekanan brek selama tiga saat untuk membolehkan anda menekan pedal minyak. 

Tahan brek 3 saat – tiada pergerakan

Ia mungkin terasa pantas, namun ia lebih daripada cukup untuk menahan tekanan brek setelah anda mengangkat kaki daripada brek untuk menekan pedal minyak. 

Mendaki bukit dengan sempurna setiap masa

  • Setelah enjin mempunyai kuasa untuk menahan kenderaan daripada bergerak, Bantuan Pendakian Bukit melepaskan brek supaya anda boleh memandu pergi dengan lancar – tanpa masalah ‘tergerak’.

  • Ia berkesan sama ada memandu di jalan menaik atau menurun, jadi ia amat berguna apabila anda parkir di tempat bercerun.
Select Language
Ooops!
Generic Popup